
Muğla Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü’nün organizasyonunda, Muğla, Aydın ve Denizli’deki gazeteciler, Mehmetçiğe Destek olmak için sınırın sıfır noktasına gitti. İşte o gezinin ilk durağı olan Reyhanlı Cilvegözü Sınır kapısı ve sıfır noktasının çocukları…
YAZI: AYŞE SÖNMEZ/FOTO: METE SÖNMEZ
Muğla, Aydın ve Denizli Ticaret Odaları’nın desteği ile Muğla Basın Enformasyon İl Müdürlüğü Muğla, Aydın ve Denizli’deki gazetecileri Zeytindalı Operasyonu’nda başarılı olan Mehmetçiğe destek ve moral olmak ve bölgeyi yerinde incelemek için gezi düzenledi. İşte o gezi ve bizim gözümüzden “Sınırın sıfır noktasındaki çocuklar”…
Belki konu ile alakalı değil ancak bu fotoğraf ile başlamak istedik. Hatay yolculuğumuz esnasında geçtiğimiz Niğde-Adana arasındaki “Kırkgeçit Tünelleri”…. Arka arkaya gelen tüneller ve viyadükler, heyelandan koruma amaçlı yarı tüneller. Üstelikte hepsi ÜCRETSİZ… Anladınız siz onu!!!…
Reyhanlı, Cilvegözü sınır kapısını barındıran bir ilçe. Hatay’ın 95bin nüfuslu ilçesi olan Reyhanlı da ciddi bir nüfusu Suriyeliler oluşturuyormuş. Tabii Suriyelilerin sayısı Reyhanlı’nın resmi kayıtlardaki nüfus rakamına dahil değil.
Suriyenin sınırında yer alan Reyhanlı’da, daha doğrusu bölgede Arapça tabela ve yazıları sıkça görüyorsunuz.
Muğla, Aydın ve Denizli’de görev yapan gazeteciler, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda. Bu gazeteciler kendi illerinden o bölgeye giden ilk basın mensubu da oldular.
Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısı. Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonlarında sıkça duyduğumuz bu yer Türkiye’nin Suriye’ye açılan noktalarından bir tanesi(ydi). Şu an normal ziyaret için karşıya geçişlere kapalı. Biz gazeteciler için de, geniş güvenlik önlemleri ve hala devam eden riskler yüzünden sınır ötesine geçiş mümkün değil. Genel Kurmay’dan özel izin almak gerekiyor ki bu da çok zor. Şu an Cilvegözü sınır kapısından Suriyelilerin cenazelerinin yanı sıra askerlerin geçişi yapılıyor. Bunun yanı sıra yardım tırları ve Birleşmiş Milletlerin tırlarının geçişine izin var. Onun haricinde az da olsa ülkelerine geri dönen Suriyeliler geçiyorlar.
Birleşmiş Milletler Tırları derken, bizim orada bulunduğumuz esnada yaklaşık 20 tır ve bunlara eskortluk yapan Birleşmiş Millet tırları sınırdan geçiş yaptı. Bizimde anlayamadığımız nedenlerle görüntü almadık.
Suriye’ye giden yolcunun giriş kapısı.
Zeytindalı Operasyonu başarı ile sona erdi ancak Suriye tarafında hala hareketlilik devam ediyor. Türk Askeri de bu yüzden sınır kapısını çok sık kullanıyor.
Cilvegözü Sınırkapısı’nda bize AFAD yetkilileri yardımcı oldu. AFAD yetkilisi, Muğla Basın Enformasyon Şube Müdürü Erol Kütahyalı ve diğer gazetecileri oradaki durum hakkında bilgi verdi.
Cilvegözü Sınırkapısı’nda bize AFAD yetkilileri yardımcı oldu. AFAD yetkilisi, Muğla Basın Enformasyon Şube Müdürü Erol Kütahyalı ve diğer gazetecileri oradaki durum hakkında bilgi verdi.
Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Operasyonların başlaması ile birlikte sınıra Basın mensuplarının rahat çalışması için alan hazırlamış.
Savaş ve çatışmalar bazı kişilere de iş imkanı sağlamış. Ülkesine dönmek isteyen Suriyeliler sınır kapısına gelir gelmez hamallar tarafından anında eşyaları alınıyor. Suriyeliler ne derse desin boş!!!
Ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerin eşyalarını kendilerinin taşıma isteğini hamallar pek aldırış etmiyor. Ciddi anlamda orada bu konuda bir otorite kurmuşlar.
Türk Bayrağı’nın hemen arkasındaki dikenli teller eski sınır. Tellerin hemen arkası mayın tarlası. Büyük çoğunluğu temizlenmiş ancak halen çok sayıda mayının tellerin arkasındaki topraklarda bulunduğunu öğrendik.
Cilvegözü Sınır kapısı’nın ilk giriş bölümü. Devamında biraz ilerleyince esas Gümrük bölümüne geliniyor. Ardından yaklaşık 3-4 km gidildikten sonra Suriye Gümrüğüne ulaşılıyor. Öğrendiğimize göre Suriye tarafındaki gümrüğü yönetmek ve kontrol altına almak için orada aktif olan 4-5 grup arasında mücadele varmış.
Sınırın hemen ardında, Suriye toprakları içinde bu tarz harabeye dönmüş, terk edilmiş yapıları görmek mümkün.
Türkiye Cumhuriyeti Suriye’ye olan sınırını şu an bu betonlarla kapatıyor. Sınırın büyük bölümü kapatılmış ancak hala eksik olan bölümler var ve oraya betonlarda buradaki açık alan depolarından gidiyor.
Reyhanlı’ya gezme fırsatımız olmadı, çevresinden geçtik. Bu geçişimizde gördüğümüz ise ne yazık ki gelişmemiş bir Reyhanlı’ydı.
Reyhanlı’daki askeri birlik.
Reyhanlı’da ciddi anlamda Suriyeli nüfusu olduğu belirtiliyor. İlçede Gecekondu vari evlerin yanı sıra, çadır yaşantısı da göze çarpıyor.
Reyhanlıdaki en dikkat çekici şeylerden bir tanesi de bu tabelalar. Yol boyunca birçok evin üstünde bu tarz tabelaları görmek mümkün. Bu tabelalarda burda yazanın yanı sıra, “Aşiretimi çok seviyorum ancak ülkemi daha fazla seviyorum” gibi sözler yer alıyor.
Reyhanlı ilçe merkezine çok yakın noktadaki bu alanla ilgili kesin bir bilgimiz yok. Hepimizin ortak fikir Suriyeli Mültecilerin kaldığı bir çadır kent oluşu.
Veee çocuklar. Bu yazı dizimizi, “Sıfır noktasının çocukları” dememizin nedeni de bundan sonra göreceğiniz fotoğraflar. Geziye katılan gazetecilerin büyük çoğunluğunun en etkilendiği anların oradaki çocukları görmemiz ve onlarla buluşmamız olduğunu söylesek sanırım abartmayız.
Bayrak Tepe’ye giderken karşılaştığımız bir manzara…
Bayrak Tepe’nin hemen yanında bulunan 20-30 evlik yerleşim yerinde yaşam belirtisini bu çocukları görünce hissettik. Hemen yanı başlarında yaşanan savaş, son zamanlarda sıkça duydukları silah sesleri onlardan çok şeyi almıştır eminiz ancak çocukluklarını alamadığı muhakkak.
Reyhanlı’daki Bayrak Tepe bölgeye hakim bir noktada bulunuyor. Tepe’den Suriye’deki yerleşim birimleri, hava açıksa Afrin’e kadar olan bölge gözükebiliyor.
Bizim Bayrak Tepe’ye geleceğimizi öğrenen Askerler olası bir aksiliğe karşı bölgeye geldiler. Her ne kadar çatışma bitmiş ve bölge temizlenmiş olsa da yine de risk devam ediyor.
Afrin Şehitleri Anısına yapılan Hilal ve Ay heykeli Bayrak Tepe’nin en üstünde bulunuyor.
Bayrak Tepe’ye çıkmamız ile birlikte yakındaki yerleşim yerindeki çocuklarda tepeye geldiler. Doğduklarından bu yana her zaman “silah”ın gölgesinde yaşayan ve son zamanlarda Fırat Kalkanı ile Zeytindalı Operasyonu gibi iki önemli operasyonu en yakından yaşayan çocuklar, yine de “çocuk”luklarını yaşadılar…
Sınırın Sıfır noktasındaki çocuklar gazetecilerin fotoğraf isteğini geri çevirmedi. Hepsi gazetecilere çok sıcak karşıladı.
Çocukların geldiği yerleşim yerinde okul göremedik. Reyhanlı İlçe Merkezi yakın ve büyük ihtimalle orada okuyorlar. Ancak kaç tanesi??! orası muamma!
Yaşadıkları coğrafyanın zorluklarına rağmen çocukların yüzlerindeki o ışık ve masumiyetin eksilmediğini rahatlıkla görebiliyorsunuz…
Bayrak Tepe’de hatıra pozu…
Bu arada Bayrak Tepe’den gözüken manzara da bu. Karşımızda Suriye’nin sınırdaki kasaba ve köyleri. Daha kısa süre önceye kadar Terör guruplarının elinde olan bu alanlar, Zeytindalı Harekatı’nın ardından uzun süre sonra huzurlu günlerine geri dönmeye başladı.
Yolculuğumuzun ilk gününün ardından Hatay’a doğru yola çıktık. Yolculuğumuzun büyük bölümünde Suriye sınırı eşlik etti.